Intresset för Bitcoin och andra kryptovalutor har formligen exploderat under 2017, och det finns inget som pekar på att trenden kommer brytas inom den närmsta tiden. Tvärtom kan vi räkna med att under 2018 se ett rejält uppsving av olika typer av oönskad kod som sysslar med så kallad mining (förslag på bra svensk term önskas).
Den norska webbläsaren Opera har i och med betaversion 50 lanserat en säkerhetsfunktion vars syfte är att stoppa skript som försöker utnyttja din dators prestanda för mining av kryptovaluta. Förhoppningsvis kommer de andra webbläsarna att haka på och erbjuda liknande i kommande utgåvor.
Mining av exempelvis Bitcoin innebär, enkelt förklarat, att du upplåter din dators prestanda till att skapa Bitcoins genom att lösa avancerad matematik. Som tack för din hjälp får du betalt i Bitcoins. Och om man då betänker hur värdeökningen har varit i Bitcoins den senaste tiden är det inte så svårt att förstå att det kan handla om mycket pengar.
Att ta fram bitcoin kallas mining för att det kan liknas vid gruvarbete (Mining på engelska betyder gruvarbete). Båda aktiviteterna kräver maskinkraft där den vanliga maskinen i en vanlig gruva arbetar för att utvinna råvara ur berget. Datamaskinen som utvinner bitcoin arbetar i ett digitalt ”berg”, ett berg av avancerad matematik för att utvinna vad vi kan kalla digital råvara eller “digitalt guld”. Bitcoin. [Källa: btr.cx]
Det kräver dock ordentligt med datorprestanda för att kunna göra tillräckligt med mining för att det ska bli några pengar att räkna med. Betydligt mer kraft än vad din vanliga hemdator kan erbjuda.

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta, en internationell valuta som är helt digital.
Cyberbrottslingar är skickliga på att stjäla prestanda genom att på olika sätt infektera datorer med skadlig kod. Det här har vi sett flera exempel på i form av så kallade botnät – virtuella nätverk bestående av många datorer infekterade med en form av trojan. Det finns botnät som har haft många miljoner datorer sammankopplade, och som kunnat kontrolleras av de som ligger bakom botnätet.
Och när man kan dra nytta av datorprestanda från miljontals datorer, då börjar det bli intressant att syssla med mining.
Opera stoppar skript för Bitcoin-mining
Men man behöver inte gå så långt att man infekterar miljontals datorer med trojaner (även om det så klart finns trojaner som sysslar med Bitcoin-mining). En tekniskt sett enklare metod att dra nytta av datorkraft hos stora mängder användares, är att köra mining-skript på välbesökta sajter. En del sajtägare har själva implementerat skript för att använda sina besökares datorer för mining.
Cyberkriminella har dock sällan egna sajter att dra nytta av. Istället försöker man infektera andras sajter med skript, exempelvis genom att hacka webbhotell och injicera kod på alla webbsidor på servern.

Betaversionen av Opera 50 kommer med en ny funktion för att stoppa skript som sysslar med Bitcoin-mining.
När du som vanlig Internetanvändare hamnar på en sajt infekterad med skript som kör Bitcoin-mining, kommer du förlora en hel del datorprestanda utan att du själv tjänar någonting på det. Det är den här typen av skript som Opera nu försöker stoppa i och med en ny säkerhetsfunktion som lanserats i betautgåvan av Opera 50.
Bitcoin är hetare än hett…
Enligt säkerhetsexperter hos Symantec förväntas tillgängligheten av oönskad kod som sysslar med Bitcoing-mining att explodera under 2018. Som jag skrev ovan har vi sett ett allt bredare intresse för Bitcoins och andra kryptovalutor under året som gått.
I februari 2011, ungefär ett år efter lanseringen, var 1 Bitcoin värd 1 amerikansk dollar (cirka 8:20 svenska kronor med dagens valutakurs). Den 15 december i år toppade värdet på 1 Bitcoin på motsvarande cirka 147000 kronor! Några dagar senare, den 22 december, föll värdet snabbt till 113000 kronor. Läs mer på Wikipedia om kursen.

Valutakursen för Bitcoins har på några år gått från 8 kronor till 147000 kronor…
Att Bitcoin fått så mycket uppmärksamhet under året som gått är därför inte speciellt konstigt. Det är säkert många som ångrat att de inte köpte 1000 Bitcoins när kryptovalutan lanserades.
De retar sig emellertid – garanterat! – inte lika mycket som de som råkat slarva bort en hög med Bitcoins för ett par år sedan. Eftersom dina Bitcoins lagras i en fil på hårddisken är det fullt möjligt att lyckats bli av med potentiellt miljontals kronor…
Läs mer om Bitcoin…
- Petya är inte ransomware – det är ute efter att förstöra
- Ransomware: Bedrägeri på Internet du måste lära dig!
- Kaspersky dekrypterar filer drabbade av CoinVault-ransomware
- Linkup nytt ransomware som utnyttjar din PC för Bitcoin-mining
- Svenska Bitcoinföreningen vill främja användning av Bitcoin
Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!